210 244 0600
Blog

Blog

Εξοικονόμηση ενέργειας με την μόνωση κτιρίων

Πίσω στο Blog

Εξοικονόμηση ενέργειας με την μόνωση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας με την μόνωση κτιρίων

Το ελληνικό κλίμα είναι μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, ενώ οι χειμώνες είναι ψυχροί και υγροί. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για μόνωση των κτιρίων, όχι μόνο για την προστασία τους από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες (από το κρύο, την ζέστη, τα νερά της βροχής ή σπανιότερα του χιονιού, την ηλιακή ακτινοβολία κ.α.), αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Ελλάδα, η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων αντιπροσωπεύει το 36% της συνολικής ζήτησης ενέργειας, ενώ μόνο κατά την περίοδο 2000-2005 η ενεργειακή τους κατανάλωση αυξήθηκε κατά 24%.

Οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι σημαντικές, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε μόνο το 18% των κτιρίων διέθεταν πλήρη θερμομόνωση, ενώ το 82% είχε μερική ή δεν είχε καθόλου.

Αναλυτικότερα από τα υφιστάμενα κτίρια μόνο το:

  • 5.1%  διέθεταν μόνωση εξωτερικών τοίχων
  • 30,4% διέθεταν μόνωση ταράτσας ή δώματος
  • 12,7% διέθεταν μόνωση πυλωτής
  • 1,5 % διέθεταν μόνωση δαπέδου

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια με σωστή μόνωση, έχει ως επί το πλείστων δύο οφέλη:

  • Την αποταμίευση χρημάτων

Μία κατασκευή για να προσφέρει οικονομία στην δια βίου χρήση της, θα πρέπει να έχει σωστή θερμομόνωση περιμετρικά σε όλες τις κάθετες επιφάνειες, στα θεμέλια ή την πυλωτή και τη στέγη ή την ταράτσα, δηλαδή σε όλες εκείνες τις επιφάνειες από τις οποίες είναι δυνατό να διαφύγει θερμική ενέργεια.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει το ελληνικό κράτος και το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.α.), κτίρια με ελλιπή θερμομόνωση προκαλούν σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην δαπάνη που απαιτούν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, για την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών θερμικής άνεσης.

 

  • Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με μελέτες το περιβάλλον βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο σημαντικότερος παράγοντας μόλυνσης είναι η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Οι τομείς από τους οποίους καταναλώνεται ενέργεια είναι κατά κύριο λόγο η βιομηχανία, οι μεταφορές και τα κτίρια. Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα προκαλεί το 45% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα CO2, ενός αερίου που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη.

Στόχος της Ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, προσφέρονται επιδοτήσεις  έως και 60% με το πρόγραμμα δράσης <<Εξοικονομώ κατ’ οίκον>> σε πολίτες, ώστε να αποκτήσουν μόνωση και να συμβάλλουν κατά αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια του περιβάλλοντος.

 

Είναι απαραίτητη η συνειδητοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων οφελών από τις μονώσεις ταρατσών και τις μονώσεις τοίχων όπως:  η εξασφάλιση άνετης διαμονής, η οικονομία στη λειτουργία και στην αρχική εγκατάσταση θέρμανσης, η αποφυγή βλαβών και επομένως τα μικρότερα έξοδα συντήρησης, η προστασία του περιβάλλοντος και η αύξηση του χρόνου ζωής των κτιρίων.

Η δαπάνη της θερμομόνωσης είναι απαραίτητη και αποδοτική, διότι σε λίγο χρόνο αποσβένεται και στα υπόλοιπα χρόνια ζωής των κτιρίων συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Προδιαγραφές μόνωσης
Τι να αποφύγετε
Ξέρω τι μόνωση θέλω
Δώστε μου προσφορά

Ίσως οι μοναδικοί

που δίνουμε αληθινή εγγύηση για τις μονώσεις που κατασκευάζουμε.

Περισσότερα

Είμαστε 1 από τα 100

μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης.

Περισσότερα
popup-image

Είμαστε 1 από τις 23

πιστοποιημένες εταιρείες μονώσεων.

Περισσότερα

Πιστοποιημένη Μόνωση

Πατήστε στις εικόνες και δείτε τις πιστοποίησεις μας.

certification
certification
certification

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.